Normalde çilek yetiştiriciliği söz konusu olduğu zaman insanların akıllarına gelen şeylerin başında toprak ilk sırada yer almaktadır. Bu toprağın belirli özelliklere sahip olması, çileğin üretimi esnasında sorunların oluşmasını engellemiş olacaktır. Geçmiş dönemlerden itibaren çilek yetiştirmek insanların büyük bir kısmı için oldukça keyifli bir uğraş haline geldi. Böyle olunca gelişmekte olan teknolojiler ile beraber artık çilek yetiştirmek daha öncesinde olmadığı kadar kolay bir hale gelmiş oldu. Topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti ise özellikle de son dönemlerde insanların akıllarında yer eden soruların başında kendine yer bulmakta. Son dönemlerin gözde işlemlerinden bir tanesi olarak bilinen topraksız çilek yetiştiriciliği hakkında ise bilgi sahibi olmak oldukça büyük bir öneme sahip olacaktır.

 

İnsanların bu aşamada topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti belirlemeden önce bu işlemlerin nasıl yapılması gerektiği ile alakalı net bilgilerin elde edilmesi gerekmektedir. Bu sistemde ilk olarak kokopit yani cocopeat ile alakalı bilgilerin net olarak elde edilmesi oldukça büyük bir öneme sahiptir. İsminden de anlaşılabileceği üzere cocopeat Hindistan cevizi kabuğunun işlemlerden geçmesinden sonra topraksı yapıya kavuşması ve tarımda kullanılmasına verilmekte olan isimdir. Cocopeat tamamen organik bir yapıdadır. Bunun yanı sıra içeriğinin asidik değeri 5.8 ile 6.5 arasındadır ve su tutma kapasitesi de olukça iyidir. Bundan dolayı da son dönemlere bakıldığı zaman cocopeatin tarımda çok daha sık bir şekilde kullanıldığını görmek de mümkün olmaktadır.

Ayrıca topraksız çilek yetiştiriciliği maliyetinde önemli bir paya sahip olan cocopeat bloklar şeklinde sıkıştırılmış tarzda da bulunabilmesinden ötürü nakliyesi bakımından oldukça kolay bir şekilde tercih edilmektedir. Sıkıştırılmış olan bu bloklar belirli miktarlardaki su ile sulanması durumunda şişecek ve topraksı yapısına erişmiş olacaktır. Ortaya çıkmış olduğu günden bu yana o kadar fazla tercih edilmeye başlamış durumda ki 1 metrelik bloklar halinde delikli ya da deliksiz şekillerde insanların kullanımına sunulmuş durumdalar. Başta Antalya olmak üzere pek çok farklı bölgede çilek yetiştirmek isteyenlerin büyük bir kısmı öncelikli olarak bu tarz yöntemleri inceliyor ve bunların arasından seçimlerini yapıyorlar.

 

Genel olarak topraksız bir şekilde yapılacak olan tarımın en büyük avantajlarının başında topraktan gelmekte olan zararların ve hastalıkların büyük bir bölümünün ortadan kaldırılması ilk sırada yer alıyor. Üstelik bu ürünün kullanım ömrü 3 ila 5 yıl arasında değişim göstermekte. Böyle olunca da topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti ciddi oranlarda düşüş göstermektedir. Fakat bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında cocopeatin nasıl kullanıldığının net olarak belirlenmesidir. Bakımsızlık ya da aşırı sulamaların yapılması durumunda kullanım ömrü kısalacak ve bununla beraber bitkilere de ciddi oranlarda zararlar verebilecektir. Böylesi durumların oluşmasının engellenmesi adına ise dikkat edilmesi gereken pek çok farklı şey bulunduğu için bu tarz yetiştiricilik öncesinde her bir detayın üzerinde dikkatlice durmak gerekmektedir.

İnsanların büyük bir kısmı topraksız çilek yetiştiriciliği maliyetini düşürmek adına aldıkları blokların içerisine çilekleri oldukça sık bir şekilde ekmeyi tercih ediyorlar. Fakat bunun sonucunda başta güneşten yararlanma olmak üzere havalanma, üstten ilaçlama ve kök sıkışıklığı gibi ihtiyaçların en sağlıklı şekilde yapılabilmesi adına çileklerin fidelerinin ekim aralıklarına çok büyük önem verilmesi gerekmektedir. Aksi durumda yapılacak olan çalışmaların sonrasında ekilecek olan çilekler ne yazık ki olması gerektiği gibi büyümeyecek, bu durum da beraberinde pek çok farklı sorunu getirmiş olacaktır.

 

İnsanların büyük bir kısmı topraksız çilek yetiştiriciliği maliyetini düşürmek adına bazı çalışmaları sonrasında yapmayı düşünüyorlar. Halbuki rastgele tarzda bir tesis kurmak ve sonrasında bunların düzeltilebileceğini düşünmek oldukça büyük yanlışlıkları beraberinde getirmiş olacaktır. Bunların oluşmasının engellenmesi adına ise dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntıların başında tesis planlama ve projelendirme işlemlerinin başarılı bir şekilde yapılması ile seranın topraksız bir şekilde tarıma uygun hale getirilmesi başlıca dikkat edilmesi gereken işlemler arasında kendine yer bulmaktadır. İlk önce dikkat edilecek olan noktalardan biri çilekleri yetiştirilecek olan sıraları ve katlarının maksimum düzeyin üzerinde olmamasıdır. Genel olarak bakıldığı zaman üreticiler 2 katlı 3 sıralı ve 3 katlı 5 sıralı sistemleri inceleyerek bunlar arasından seçimlerini yapmaya özen gösteriyorlar.

Bu sistemlerden 3 katlı 5 sıralı olanında üreticilerin en fazla şikayet ettikleri konuların başında ise alt kısımların çok az ürün vermesi oluyor. Fakat iki sıra hattı arasında yer alacak olan boşluğun arttırılması ve doğru gübre solüsyonu kullanıldığı zaman oluşmuş olan bu sorun kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılmış olacaktır. Var olan bu sistemlerin yanı sıra özel olarak dizayn edilmiş olan katlı sistemler ile beraber güneş ışığında engelleme olmadan istenildiği gibi yüksek başarı oranları ile üretim yapmak mümkün hale gelmiş olacaktır. İnsanların büyük bir kısmı topraksız çilek yetiştiriciliği maliyetini çok uygun fiyatlara ulaştırmak adına sürekli olarak klasik tarzdaki sera çeşitlerini inceleyebiliyor.

 

Bunların aksine standartların dışına çıkıldığı yani arazilerin şekilleri ve konumlarına göre özel olarak hazırlanmakta olan sera kurulumları her zaman insanlara oldukça ciddi anlamda avantajlar sağlamış olacaktır. Dolayısıyla topraksız olarak çilek yetiştirilmek istendiği zaman bunu özel planlama ile yapmak ortaya oldukça başarılı sonuçların çıkması anlamına gelecektir. Özellikle kış aylarında çilek üretimi yapmak isteyen insanlar bunun için topraksız çilek yetiştiriciliği yapabilecektir. Klasik tarzdaki çilek üretiminin tam aksine eğer ki her bir detayın üzerinde dikkatli bir şekilde durulursa ortaya çıkacak olan sonuçlar tahmin edilenden çok daha etkileyici olacaktır. İnsanların büyük bir kısmı topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti konusunda akıllarında yer etmekte olan soruların cevaplarını tam olarak alamamaktan şikayetçi olabiliyorlar.

 

Böyle olunca ne kadar istenmiş olursa olsun fark etmez ortaya çıkmakta olan sonuçlar istekleri karşılama bakımından ciddi anlamda yetersiz olacaktır. Genel itibari ile topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti belirlenirken pek çok farklı başlığın üzerinde durulması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesinin bile üzerinde dikkatlice durulmaması sonrasında ortaya çıkacak olan sonuçlar tahmin edilenden çok daha kötü olabilecektir. Dikkat edilmesi gereken şeylerin başında ne tarz bir çilek yetiştirme alanı ortaya koyulacağı gelmektedir. Çilek mevsiminin yanı sıra eğer istenirse kış aylarında da sera şeklinde üretim yapılması adına da çalışmalar yapılabilmektedir. Dolayısıyla öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey ne tarz bir çalışma yapılacağının net olarak belirlenmesi olmalıdır.

Sonrasında ise sıra toprak alanın büyüklüğüne geliyor. Bu alandan en etkili sonuçların elde edilebilmesi adına öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şeylerin başında, klasik olan sera çeşitlerinin aksine mümkün olduğu kadar özel tarzda hazırlanmış olan sera çeşitleri arasından seçimler yapılmalıdır. Çünkü bu tarzda topraksız çilek yetiştiriciliği maliyeti tahmin edilenden çok daha düşük oranlarda olacak, bunun aksine elde edilecek olan çilek oranı klasik tarzdaki ekilen çileklere oranla yüksek olacaktır. İnsanlar da bu sayede artık çilek üretimi konusunda bilindik olandan çok daha farklı şekilde çileklerini üretecek ve bu durum da beraberinde onlara birçok farklı avantajı getirmiş olacaktır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>