Haftada 5 bin TL Kazanıyor

Marul Yetiştiriciliği Kazancı

Özellikle de son dönemlerde sağlıklı yaşama olan ilgi hiç olmadığı kadar artış göstermeye başladı. Bu artış ile beraber insanların büyük bir kısmı artık sağlıklı besinlere yöneldiler. Marul da gerek diyetteki kişilerin gerekse normal ve sağlıklı bir beslenmeyi tercih etmekte olan kişilerin sıklıkla tercih edecekleri besinler arasında yer alıyor. Böyle olunca da marul yetiştiriciliği kazancı konusu pek çok kişinin hakkında en fazla araştırma yapmaya başladıkları konular arasında kendine yer buluyor. Oldukça kolay bir şekilde yetiştirilmekte olan marul gerek serada gerekse toprakta rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Böyle olunca da pek çok kişi artık en yüksek kazançları elde etmek adına ne tarzda bir yetiştirme yapmak istediklerini inceleyerek bunlar arasından seçimlerini yapıyorlar.

 

 

Klasik tarzdaki marul yetiştiriciliği için istenilen her türlü toprak rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ancak marul yetiştiriciliği kazancının arttırılması adına en kaliteli toprak türü; nem tutma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi olan, organik maddesi fazla, deri tınlı toprak türü olacaktır. Dolayısıyla yapılacak olan toprak seçimi oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Genel olarak seçilecek çiftlik gübresi, kullanılacak olan toprağın fiziksel yapısının düzeltilmesi adına kullanılmaktadır. Ancak gübre seçimi yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı şeyler bulunmakta. Bunların başında ise içerisinde tuz olmaması geliyor. Ayrıca gübre seçimi yaparken yanmış olmaması yine önemli detaylar arasında kendine yer buluyor.

 

 

Yapılacak olan marul yetiştiriciliği için toprak Ph değeri ise 6.5 ila 7.5 arasında olabilecektir. Düşük oralarda Ph bulunan topraklarda ise kireçleme işlemleri yapılması gerekmektedir. Aksi durumda böylesi topraklardan kaliteli tarzda ürünler alınamayacak ve magnezyum eksikliği görülebilecektir. Magnezyum eksikliğinin en temel belirtilerinden biri de yaşlı olan yapraklarda kendini gösteren sarı noktalar olmaktadır. Azot noksanlığı ortaya çıktığı zaman ise renk bozulacak ve büyümede yavaşlamalar kendini göstermektedir. Aynı zamanda renklerde de bozulmalar ortaya çıkmış olacaktır. Fakat aşırı oranlarda azot yüklemesinin yapılması sonrasında ise yapraklarda yanıklar oluşacak ve hasat sonrasında ürün çok çabuk şekilde solacaktır. Fosfatın eksikliği ise genellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olan topraklarda da sıklıkla görülebilmektedir. Bunun sonucunda ise marulun başı küçük ve gevşek kalmış olacaktır.

Gerekli olan noktalara dikkat edilmemesi sonrasında marul yetiştiriciliği kazancı azalmış olacaktır. Özellikle son dönemlerde insanlar mümkün olduğu kadar yeşil yapraklı ve canlı tarzdaki marulları tercih ediyorlar. Bundan dolayı da marul yetiştiriciliği esnasında gerekli görüldüğü noktalarda potasyum, azot ve fosfor takviyesi yapılması gerekmektedir. Bu aşamada önemli olan şeylerin başında ise doğru şekilde toprak analizlerinin yapılması büyük bir öneme sahip olmaktadır. Gerekli olan analizlerin yapılmaması sonrasında ise ortaya oldukça farklı sonuçlar çıkmış olacaktır. Bundan dolayı ekim işlemi yapılmadan önce toprak analizleri ile alakalı gerekli olan tüm çalışmalar eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

 

 

Yapılacak olan tohum ekimi için seçilecek olan zaman ise yetiştiriciliğin yapılması istenilen  zamana göre kolaylıkla ayarlanabilmektedir. Yaz ekimleri için 20 gün önce, kış ekimleri içinse ekim yapılacak olan zamandan 45 gün öncesinde soğuk yastıklara tohum ekimi yapılabilecektir. Marul tohumlarının başarılı bir şekilde çimlenmesi adına en iyi sıcaklık aralığı 15 ila 18 derece arasında değişim göstermektedir. Bundan daha düşük olan sıcaklıklarda istenilen homojen sıcaklık elde edilemeyecekken 25 ila 30 derece gibi yüksek olan sıcaklıklarda ise hiçbir şekilde çimlenme durumu ortaya çıkmamış olacaktır. Bundan dolayı da gerçekleştirilecek olan çimlenme işlemi öncesinde sıcaklık ayarının dikkatlice yapılması gerekmektedir.

Dikim işlemi ise fidelerin 4 yapraklı olması sonrasında çeşidine ve büyüklüğüne bağlı olarak 30 ila 40 cm sıra arasının yanı sıra 20 ila 30 cm sıra mesafe ile yapılmaktadır. Dikim işlemi sonrasında ise kesinlikle can suyunun verilmesi gerekmektedir. Böylece ekim işlemi tamamlanmış olacaktır. Marul, ekimden sonraki büyüme periyodu süresinde aynı miktarlardaki toprak nemini yetişmekte olduğu ortamda bulmak isteyecektir. Eğer ki tarlaya ekim zamanı yağış zamanı değilse en geç 12 gün içinde sulamanın yapılması gerekmektedir. Sonrasında baş bağlama devresinin başından itibaren hasat işleminin sonuna kadar olan süreçte sulama aralıkları 8 günden fazla olmaması, marulların başarılı şekilde yetiştirilebilmesi adına oldukça önemli detaylar arasında kendine yer bulmaktadır.

 

 

Bu aşamada sulama zamanlarına da çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı sıcak olan havalarda sulama işlemi mutlaka sabahın en erken saatlerinde yapılmalıdır. Bunun tersi durumlarda marulların fizyolojik rahatsızlıklara yakalanma ihtimali oldukça yüksek oranlarda artış göstermeye başlamış olacaktır. Böylesi durumların oluşmasının engellenmesi adına sulama işlemine çok iyi bir şekilde dikkat edilmeli, her bir adımda gerekli olan özen gösterilmelidir. Özellikle son zamanlara bakıldığı zaman marulun büyüme evresinde atılmakta olan doğru adımlar ile beraber marullar oldukça sağlıklı şekilde büyüyecek ve bu durum da doğal olarak marul yetiştiriciliği kazancını olumlu şekilde arttırmış olacaktır.

Gerekli olan olgunluğa erişmiş olan marullar dikkatlice el ile hasat edilmektedir. Hasat zamanının gelip gelmediğinin belirlenmesi ise tamamen deneyime bağlıdır. Her bir marul türünün büyüme evresi birbirinden farklıdır. Doğru şekilde yetiştirme işlemi için marulun iklim isteklerine karşılık tamamen uygun olan şartlarda ve olması gereken ekim zamanında yapılması sonrasında marul çeşidinin tipik özellikleri sergilemesi beklenmektedir. Genel itibari ile bunlar boy, en ya da göbek yapıp yapmadığı gibi özellikler olacaktır. İnsanların büyük bir kısmı hasadın sıcak havalarda yapılması gerektiğini düşünmektedir. Ancak bu tarz havalarda yapılacak olan marul hasadı sonrasında ürün çok çabuk solacak ve kalitesi düşecektir. Bundan dolayı da marul hasadının mümkün olduğu kadar günün erken zamanlarında yapılması uygun olmaktadır.

 

 

İnsanların marul yetiştiriciliği kazancı araştırmalarında böylesine farklılıklar oluşmasındaki en büyük etkenlerin başında ise form zenginliği en fazla olan sebzeler arasında yer alması gösterilmektedir. Böyle olunca birbirinden farklı marul çeşitleri arasından yapılacak olan seçimler ile beraber kazanç ile alakalı da çok daha net bilgileri elde etmek mümkün olacaktır. Var olan marul çeşitleri 4 ana dal üzerinden işlenebilmektedir. Bunların başında buz salataları geliyor. Bunun yanı sıra yağlık salatalar, Romen salataları ve yaprak salatalar da yine marullar içerisinde kendine yer bulmakta olan türler arasında bulunmaktadır. Yine bunlar da kendi içlerinde alt kategorilere ayrılmaktadırlar.

Dolayısıyla öncelikli olarak marul yetiştiriciliği kazancı ile alakalı ne tarz bir üretim yapılmak istendiğine karar verilmelidir. Her ne kadar marul yetiştiriciliği söz konusu olduğu zaman insanların akıllarına öncelikli olarak klasik tarzdaki ekim teknikleri geliyor. Fakat son dönemlerde bu konuda oldukça etkili çalışmalar kendini göstermeye başladı. Böyle olunca da artık seralarda da farklı teknikler kullanılarak marul yetiştirilebiliyor. Tekniklerin doğru olarak kullanılması ile beraber ise artık insanların marul ihtiyaçlarını karşılamak hiç olmadığı kadar kolay bir hale geliyor. Doğru adımların atılması ile beraber ise son dönemlerde birçok kişi marul yetiştiriciliği ile oldukça etkili kazançlar kendini gösterebiliyor. İnsanların bu aşamada yapmaları gereken en önemli şey ise ne tarz çalışmalar yapmak istediklerine karar vermek olmalı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>