istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti
İstiridye mantarı Ülkemizde yeni yeni aranan ve üretimi,maliyeti kapsamlı olarak araştırılmaya başlanmış mantar çeşididir.Özellikle son bahar döneminde belli bir ağaçların etrafında doğal olarak yetiştiği görülmektedir.Kavak ve Kayın ağaçlarında yetiştiği için halk arasında kavak mantarı,kayın mantarı olarak bilinmektedir.Doğal ortamındaki yetişme ve iklim şartlarının hazırlanması ile beraber yetiştirilmesi iç ve dış piyasaya satışının önünü açmaktadır.
Protein değerleri olarak oldukça yüksek ve tadının kırmızı ete fazlaca benzemesinden kaynaklı tüketicilerinin tercih sebebi olmuştur.Protein değerinin oldukça düşük olması ve vejetaryen insanlarında oldukça tercihi haline gelmiştir.
istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti düşünüldüğünde öncelikle maliyet sınıfını iki çeşide ayırmakta fayda vardır.
- Hobi olarak düşünülen istiridye mantarı.
- Ticari amaçlı üretilecek istiridye mantarı.
Hobi amaçlı istiridye mantar üretimi maliyeti
Hobi olarak yetiştirilmesi düşünülen istiridye mantarı özellikle uygulanması gereken en düşük maliyeti uygun ortamda ev,bahçe,dağ evi gibi size en maliyetsiz ortamın hazırlanmasında dır.Kullanılması gereken malzemeler aşağıda grafikteki gibidir.
- Düşünce (250 gr)
- Ağaç talaşı (10 kg)
- Siyah battal boy çöp poşeti
Ağaç talaşını battal boy siyah çöp poşetinin en dibine kalın tabaka olacak şekilde ortalama 10 cm yüksekliğe kadar serip ıslatılması gerekmektedir.Üzerine Misel tohumları serptikten sonra tekrar talaşı ıslatarak Misel tohumlarının üzeri kapatılmalıdır.En son aşama olarak poşet ağzının bağlanması gerekmektedir.15-20 derecelik hava ortamında ortalama 2 gün içerisinde poşete delik açılması 20 gün süre ile hiç dokunulmadan bekletilmesi ile son olarak 30. gün yani 1 ayın sonunda önceden açmış olduğumuz deliklerden mantarın yavaş yavaş uzadığı görülmektedir.Toplamda 3. ayın sonunda tam verimi almaya başlarsınız.Bu zaman dilimi içerisinde yapılacak olan tek şey talaşlarda ki nemin kuruyup kurumadığını açtığımız deliklerden kontrol edilmesi kurumuş ise cam sil kutusunda su ile nemlendirilmesi gerekmektedir.
istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti hobi olarak yetiştirilen tek bir çöp poşeti maliyeti bize toplamında
Misel 250 GR =10 TL
Ağaç talaşı 10 KG = 5 TL
Siyah battal boy çöp poşeti 1 PAKET = 4 TL
TOPLAM 19 TL
Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere toplamında 19 TL ile tek bir battal çöp poşeti ile hobi amaçlı istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti ortaya çıkmaktadır.
Ticari Olarak Üretilmesi Düşünülen İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti
Öncelikle ticari amaçla düşünülen üretimi iyi analiz etmemiz gerekmektedir.Üretimini sağlayacağımız alanın büyüklüğü, alanı büyüklüğüne göre istiridye mantarının yetişmesi gereken hava derecesi ayarlaması gibi birazdan maddeler halinde belirteceğim gereksinimler üzerinden ortalama maliyetini size sunacağız. Kapalı alanımıza gereksinimler şu şekildedir.
- İklimlendirme ve ortam sıcaklığını ayarlamak için klima
- Nemlendirme sistemi
- Isı ve nem ölçerler
Bu üç maddenin işçilikleri ile beraber toplam maliyetini toplamında 50 metre karelik boş bir alanda kullanılacağını düşünülerek fiyatlandırmasını sağlayacağız.
Ortalama 50 metrekare boş bir alan içerisinde kurulması planlanan istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti genellikle 6.000 TL ile 10.000 TL arasında kullanılacak ürün kalitesi işçilik kalitesi ile değişkenlik göstermektedir.Gerekli olan harcamayı 10.000 TL ile bu yatırımı gerçekleştirdikten sonra sıra üretim için gerekli materyal ürünlerin fiyatlandırılması kalıyor.
Toplamında 50 metre karelik boş alanınızda yetiştirmeyi düşündüğünüz mantar çeşidini öncelikle üretimini sağlamak için gerekli ekipmanlar temini ve fiyatlandırmasını sizlere aşağıdaki grafiğe göre sıralayacağız.
50 metre kareye göre kullanılacak techizat
- 50 metre kare ful kapasite saman kompostosu 4 ton
- 50 metre kare ful kapasite pamuk kompostosu kullanılacak ise 5 ton
Saman kompostonun fiyatları
- Saman kompostosu kullanılacak ise 1 Kg fiyatı 0,50 krş
- Saman kompostosu 4 ton toplam fiyatı 2.000 TL
Pamuk kompostonun fiyatları
- Pamuk kompostosu kullanılacak ise 1 Kg fiyatı 0,55 krş
- Pamuk komposto 5 ton toplam maliyeti 2.750 TL
Saman ve pamuk kompostodan elde edilecek ürünler
- Saman kompostodan ortalama %20 ile %25 arası ürün elde edilmektedir.
- Pamuk kompostodan ise %30 ile %50 arasında verim sağlanmaktadır.
Saman kompostosu kaç kg ürün çıkar
- Verimin % 20 olduğunu düşünür isek 800 KG mantar elde ederiz.
- Verimin % 25 olduğunu düşünür isek 1 TON net mantar elde ederiz.
Pamuk kompostosu kaç kg ürün çıkar
- Verimin % 30 olduğunu düşünür isek 1.5 TON net mantar elde ederiz.
- Verimin % 50 olduğunu düşünür isek 2.5 TON net mantar elde ederiz.
Tüm grafiklerdeki verim yüzdesi en başta anlattığımız kaliteli ürünler ile kurulan istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti farklılıklar göstermektedir.Kısacası ne kadar kaliteli kurulum o kadar verim demektir.
Sizin tercihlerinize göre kurulan mantar yetiştirme maliyetleri kurulumu gerçekleşti, ürünler beklemeye bırakıldı, ortalama olarak 55 gün içerisinde toplama ve satış alanınına geçilecek maliyetim ne oldu.
Ortalama 55 gün içerisinde yapılan harcamaları da baz aldığımızda gerekli ortamın ısı değeri için harcanan elektirik veya havalandırma için kullanılan elektirik masrafını nemlendirme için kullanılan su masrafını da göz önünde bulundurduğumuz zaman toplam maliyetini liste ile sıralayalım.
İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti Toplamı
Kurulacak alan 50 metre kare için = 10.000 TL
Saman komposto maliyeti 50 m² için = 2.000 TL
Saman komposto nakliyesi ortalama = 1.500 TL
Elektirik, Su maliyeti 55 gün için = 1.000 TL
İçilik giderleri maliyeti 55 gün için = 2.500 TL
Bütün masrafları ile toplam = 17.000 TL
İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti Toplam Satışı ve Kârı
Yılda 9 kez mahsulü olan istiridye mantarı üzerinden yapılacak olan toplam istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti vereceğimiz grafikte toplamları baz alınarak yapılacaktır.
Toptan satış fiyatı 7 TL = Toplam saman komposto verimi % 20
Toplam saman kompostosu verimi 50 metre kareye göre 800 KG Mantar demektir. Yılda 9 kere toplama ve satış gerçekleştirdiğimizde;
7,200 KG MANTAR = 7 TL TOPTAN SATIŞ FİYATI YIL BAZI TOPLAM 50.400TL GELİR DEMEKTİR.
İlk kurulum masraflarını düştüğümüzde 33.500 TL Kalan para
En kötü ihtimali ile hesaplanmış fiyatlandırma sistemine en az kazanılacak para hesaplandırılması yapılmıştır. Ve kalan paradan harcanılacak yıllık masraflar düşülmemiştir.Yapılabilecek güzel işlerden bir tanesi olup istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti olarak düşük maliyetli ve maliyetine göre yüksek karlılık getireceği aşikar olan bir meslektir.
Gerek hobi için üretilmesi düşünülen istiridye mantarı gerek ise ticari amaçla yapılması düşünüldüğünde özellikle pazarlarda satılmasının büyük karlılık getirilecek bir iş olması yatırımcılarına yüksek karlılıklar ettirecek bir olduğu gözlemlenmektedir.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği işçilik açısından fazla bir zorluğu olmamakla beraber bakımlarının düzenli olması halinde oldukça rahat bir ürün yetiştirilmesi söz konusudur.
Kurulum maliyetleri verimliliğe göre düşük olması fazlaca acaba kurulumunu yapıp risk almama değermi? sorusunu düşünen insanlara yeni bir iş olasılığı sağlamakta ve ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlamasından dolayı satmakta ve pazarlamakta sorun yaşatmayacak bir ürün olması işin en güzel yanlarından bir bölümü. Yazımızın en başında belirttiğimiz gibi et tadına en yakın tadı ile vejetaryen insanlarında büyük bir bölümünü cezbetmektedir.
Sadece vejetaryen insanlar için değil et tadına çok yakın kabul edilmesinden dolayı satın almak için bir diğer en büyük nedenlerden bir tanesi kırmızı etin 1 kilogram fiyatının 30 TL olduğunu farz edersek istiridye mantarını ortalama 15 TL kilosunu aldığımızı var sayarsak 1 kliogram fiyatında 15 tl fiyat farkının olması gayet tüketici için satın alınmasını kolaylaştıran bir durum hali içerisindedir. Kısacası işin özünü baz aldığımızda istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti oldukça karlı bir ürün olarak adlandırabiliriz. Konu ile ilgili detaylı bilgilerimizi baştan sona okuduğunuz için teşekkür eder bizden daha fazla yardım ve bilgi talebinde bulunmak için mesaj atabilirsiniz.