Sürgülü Pileli Sineklik Nasıl Yapılır

Yeni bir işe başlamayı mı düşünüyorsunuz ve bu iş sürgülü sineklik yapmak olacak ama sürgülü sineklik nasıl yapılır bilmiyor musunuz. Öncelikle bunun için size detaylı anlatımlı, resimli gösterimli  bir şekilde hangi sineklik profilini nasıl kesmeniz ve biçmeniz gerektiğini, tüllerin nasıl kesilip delindiğini sizlere anlatacağız.

Sürgülü pileli sineklik yapmak için öncelikli olarak bir sineklik satıcısının bayisi olmanız gerekmektedir. Sizlere verilen sineklik sipariş formu ile müşterilerinizin size sipariş vermiş olduğu ölçüler üzerinden, sineklik formu size kaç metre sineklik tülü, kaç metre sineklik profili, hangi üründen ne kadar gider tamamını size vermektedir. yapmanız gereken tek şey ölçüyü excel sipariş formuna  girmeniz. olacaktır.

 

5 Adımda Demonte Pileli Sineklik Nasıl Kurulur Yazımızı Okumak İçin Tıklayın

 

Sürgülü Sineklik Sipariş Formu Kontrol Edilir

İlk siparişiniz geldi bayisi olduğunuz sineklik fabrikasından sipariş formunu aldınız ve müşterinizin ölçüsünü sipariş formuna girdiniz. Sipariş formunun size vermiş olduğu kullanılacak ürün miktarını kontrol ettiniz. Sürgülü sineklik imalatını yapmak sipariş formu üzerinden oldukça kolay olacaktır. Pileli sineklik nasıl yapılır diye de merak edenlerin merakını giderecektir. Öncelikle Alüminyum profiller kesilir.

 

Sürgülü Sineklik Profilleri Kesilir

Forum da görmüş olduğumuz boylar üzerinden sinekliğin alüminyum parçaları koruyucu malzemeler kullanılarak kesim makinesine verilir. Üst profil, alt profil, çekme profilleri ve yan profili kesilir. ( Kaç cm den kesileceğini forum otomatik olarak vermektedir.) Kesim yapıldıktan sonra katlı pileli tüllerin ölçü ve kesimine geçilir.

Sürgülü Sineklik Tülleri Kesilir

Tül boyu yine sipariş formunda verildiği gibi kaç CM gideceği kontrol edilir. Sipariş formunun size vermiş olduğu örneğin 25 adet tül tepesi sayılır komutu ile tüllerin tepelerinden 25 adet sayılır ve maket bıçağı yardımı ile kesilir.Ardından plastik şerit ayarlarına geçilir.

 

Sabitleme Şeridi Ayarlanır

Plastik sabitleme şeridi kesmiş olduğumuz pileli katlı tül boyu kadar 2 adet kesilir. Sabitleme şeridi aynı zamanda yapışkanlı dır.  Sabitleme şeridi boyu ayarlandıktan sonra yapışkanlı olmayan yüzleri masaya konularak pileli tüle yapıştırma aşamasına geçilir.

 

Şeritler Yapıştırılır ve 3 cm Kesilir

Pileli sineklik imalatı yapımı  esnasında bazı püf noktalar bulunmaktadır. Şeridi kestik, pileli sineklik telinin alt ve üst kısmına yapıştırdık. Üst kısımda bulunan sabitleme şeridi her iki ucundan da 2 adet kesilir. Bunun nedeni alüminyum profile geçerken tüllerin profil içinde kalmasını sağlamaktır. Sineklik teli imalatımız boyunca hiç açılmamalıdır ve hep resimde görüldüğü gibi kapalı kalmalıdır.  Ardından Sürgülü sineklik telini delmeye geçeriz.

 

Sürgülü Telleri Delmek İçin Formül

Sineklik tellerini kesmek için kullanılacak formül yukarıdaki resimde yazmaktadır. Yapmanız gereken ölçü aralıklarına uygun olarak delme işlemini gerçekleştirmeniz vede delme işlemini gerçekleştirirken delik aralıkları 35 CM arasını geçirmemeye özen gösteriniz. Sürgülü sineklik imalatı yapımında bizim kullandığımız örnek ölçü  50 cm uzunluğunda olan bir sineklik tülü üzerinden değerlendirilmektedir. Kaç cm üzerinden delme yapacaksak kurşun kalem ile delim yapacağımız yerler işaretlenir. Ardından dağılmaması için yapıştırma kısmına geçilir.

 

Sürgülü Telleri Bantlama

Sürgülü pileli sineklik delmesine geçmeden önce muhakkak kapalı vaziyette bulunan tülleri öncesinden üzerine yapıştırıp ve 3 cm den kestiğimiz şeritler ile beraber bantlarız. Delme esnasında tüllerin dağılması halinde pileli sinekliğin şimdiye kadar yaptığımız işlemini fireye çıkarabiliriz. Bütün önlemlerimizi aldıktan sonra sineklik tüllerini delme işlemine geçeriz.

 

Sürgülü Telleri Delme

Sürgülü sineklik nasıl yapılır denildiğinde özellikle kesim ve delme esnasında kişisel koruyucu malzeme kullanmaya dikkat edin. Delme formülü öğrendiğimiz sırada hatırlarsanız kaç cm den delme işlemini yapacağımızı işaretlemiştik. İşaretini koyduğumuz yerlerden delme işlemini gerçekleştiririz. Ardından Küçük delikler için kuş gözü ve ip geçirme işlemine geçeriz.

Kuş Gözü Takılır ve Gergi İpi geçirilir

Delme işleminden sonra deliklere küçük yuvarlak metaller yani kuş gözü dediğimiz parçalar takılır.  Ardından çelik sineklik ipi geçirilir ve arkasından bağlanır. Bu işlem açmış olduğumuz 4 delik içinde geçerli bir durum unutmayın her delikten 1 ip arka şeritten geçirilir uç kısmı ön tarafta kalır. Ardından ise sineklik iplerinin yönü ayarlanır.

 

Çelik İpler Sağa ve Sola Ayrılır

Sürgülü sineklik nasıl yapılır sorusunda aslında en önemli faktör çelik iplerin doğru kullanılıp ayarlanmasından geçmektedir. Şeri ve arasındaki sineklik tülü,  tül çekme profiline yerleştirmeden önce yan yana iki ip sağa ve yine yan yana iki ip sola ayrılır. Tül çekme profili ise bitmiş sürgülü sinekliğin açma kapama esnasında tuttuğumuz yer olan alüminyum profile Sineklik tül çekme profili denir. Çelik ipleri sağa sola ayırdık ve şimdi tül çekme profilinden önce üst birleştirme profili takmamız gerekecek.

 

Sineklik, Üst Birleştirme Profili Takılışı

Üst birleştirme şeridi, Üst profil üzerindeki kanala yani sürgülü sineklik profilinin üzerindeki kanala yerleştirilir. Birbirlerini doğru orantıda hafifçe çekerek aynı  ebatlarda durdurulur. Bu profilleri bilmeyenler başlangıçta karıştırabilir profil teknik bilgi sahibi iseniz zaten bir bakışta hangi profilin nereye gideceğini bilmekte fayda vardır. Resimde Görüldüğü gibi sineklik ipi arka kısımda kalmakta ve biz 3 cm kesmediğimiz yerden taktık yani tam tersine. Şimdi diğer taraftaki tül çekme profilinin takılışı na geçelim.

Sineklik, Çekme Profili Takılışı

Yine üst birleştirmede olduğu gibi bu sefer tam tersi yani iplerin saha ve sola ayırdığımız kısım olan aynı yere sinekliği açıp kapatmada kullandığımız alüminyum profili birleştiririz. Alt sabitleme şeridi, çekme profili üzerindeki kanala hafifçe sürükleyerek takılır. Tül çekme profili ile birleşir ve sürgülü sineklik nasıl yapılır sorusunun en uğraştırıcı diyebileceğimiz Sineklik tülü ile işimiz biter. Ardından sürgülü pileli sineklik köşe takozu takılır.

 

Sürgülü sineklik köşe takozları takılır

Artık sineklik teli ile ilgili uğraştırıcı olan kısım bitmiştir. bundan sonra işimiz oldukça kolaydır. Delme, biçme, ipleri geçirme kısımları en zor olan kısımdı  Şimdiye kadar topladığımız sineklik malzemelerinin üzerine, köşe takozları takılır. Bunları takmayı tokmak yardımı veya avuç içinizle vurarak yerine oturtabilirsiniz.  Bundan sonra yapmamız gerekenler genelde ufak parçaları takmamız olacaktır. Şimdi ise sürgülü sineklik nasıl yapılır diye merak edilen ve sürgülü sisteme adını vermiş olan tekerin yani rulman ürününün takılmasına geldik.

Sürgülü sineklik tekeri takılır

Şimdi iki alüminyum profil arasında katlanmış sineklik teli bulunmaktadır. Çekme profilini anlatmıştık sinekliği çekerek açtığımız profil.  Şuanda resimde ön tarafta duruyor. Üzerinde siyah plastik parçanın içinde teker var o tekerin içerisinde küçük bir delik. O delikten sinekliğin çelik ipi geçirilir. İp tekerin üzerinde hareket etmesi için tekerin üzerinde durur. Bu işlem iki taraf içinde yapılır.  Karışık gibi mi geldi aslında oldukça kolaydır. Biraz nefes alın  sadece resme odaklanın 🙂  Hemen ardından sürgülü pileli sineklik yan profilleri takılır.

 

Sürülü Sineklik Yan Profilleri Takılır

Sürgülü sineklik nasıl yapılır diye başladığımızda ortada anlaması güç parçalar vardı şimdi baya şekil aldı sanırım. Evet en üst kısımda içine tekerini taktığımız arasında sineklik tülünün olduğu ve köşe takozlarını taktığımız tüllü profil parçaları var. Artık Yan sineklik profillerini taktığımız köşe takozları na aynı mantıkta tokmak yardımı ile takabiliriz. Görsele dikkatli baktığımızda yan profillerinin içe bakan kısmı şekilli arka yüzü düzdür. İki yan profilde aynı konumda olarak köşe takozları na takılır. Akabinde ip ayar aparatları takılır.

 

Sürülü Sineklik İp Gergi Parçaları Takılır

Resim de görüldüğü gibi ip üzerine geçirilmiş iki adet küçük parçalar var. Bunlardan birisi köşe dönüş plastiği bunu köşe takozu ile karıştırmayın ! Diğeri de ip gergi aparatı Bu küçük parçalar takılır. İp gergi parçasını arka kısımda duran aynı yerde dururken ip geri aparatına düğüm atılır ve orada sabitlenir. Bunlar pileli sineklik yapılışı esnasında sineklik tüllerinin gergin veya gevşek olmasını ayarlamamıza olanak sağlayan parçalardır. Küçük köşe dönüş plastiği iç kısımda tam köşede durur. İp gergi aparatı ise yan profile takılması ile  bu işlemi bitirmiş oluruz. Birazdan nasıl ayarlandığını da göstereceğiz. Şimdi çerçevemizin takmadığımız diğer alt profilini takmasına geçiyoruz.

Sürülü Sineklik Alt Ptofili Takılır

Alt Profilde bulunan siyah köşe takozları önce tokmak yardımı ile alt profile takılır. Ardından ise hemen üstündeki yan profiller ile birleştirilerek çerçevemizi tamamlamış oluruz. Resimdeki grafiği de takip etmeniz sizi bir çok zorluklardan kurtaracak ve daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Az önce gergi ip parçalarını takmıştık. Şimdi ise tülleri gerdirmek için ip ayarının nasıl yapılacağına geçiyoruz.

 

Sürülü Sineklik Gergi İpi ayarı Yapılır

Az önce anlattığımız gibi iç kısımdan bakıldığında köşe dönüş aparatı tam köşede kaldı ip gergi parçası  ise ayarlanmak için yan profillerde biraz daha aşağı kısımda kaldı. Bunun sebebi ise ayarının yapıla bilme açısı daha fazla olsun diyedir. Ayar torna vida yardımı  ile yapılmaktadır.  Ayar kısmı çok önemlidir. Sinekliği dengede yani eşit şekilde kapatmak için oldukça önemlidir.  Bütün Bunları eksiksiz ve doğru bir biçimde yaptık mı o zaman mükafatımızı alma zamanı gelmiş demektir.

 

Bitmiş Sürgülü Sineklik

Emeğimizin karşılığı dediğimiz şey tam olarak bu oluyor. Sineklik montaja hazır !  Bu yöntemle ister  dikey açılır sürgülü sineklik, ister yatay açılır sürgülü sineklik yapmak oldukça kolay olacaktır.  Biz şimdi tam olarak hangi sineklik modelinin yapımını öğrendik !

 

Aynı İmalat İle 4 Çeşit Sineklik Modeli

Biz bu yöntem ile sadece sürgülü sineklik imalatı nasıl yapılır onu öğrenmedik. Aynı yöntem ile  yapılan diğer sineklik modelleri şunlardır.

  • Sürgülü sineklik yapılışı
  • Pileli sineklik yapılışı
  • Akordiyon sineklik yapılışı
  • Plise sineklik yapışı

Sadece bir imalat ile 4 çeşit sinekliği yaptığımızı düşünüyoruz şuanda. Bu çok yanlış. Türkiye’nin farklı bölgeleri bu 4 modeli de  ayrı ayrı ürün olarak zannetmektedirler. Bunları hepsi sadece 1 modeldir. Halk arasında pileli sineklik modeli, Resmi adı Plise sineklik modelidir.

 

Alternatif Sürgülü Sineklik Nasıl Yapılır

Öncelikli olarak sineklik profili kesmek için, sineklik tülü delmek için makinelere ayıracak maddi imkanınız yok ise Kesme işlemini testere, delme işlemini matkap yardımı ile yapabilirsiniz. Her hangi bir sineklik firmasının veya fabrikasının bayisi olmak istemezseniz ise matematiksel hesaplamalar ile ne kadar sineklik tülü kesmeniz gerektiğini, ne kadar sineklik profili kesmeniz gerektiğini yapabilirsiniz. Sürgülü sineklik yapımı ağırlıklı olarak makineden ziyade el işçiliğidir. 

Sürgülü Sinekliğin Fiyatını Nasıl Belirlerim 

Öncelikli olarak sürgülü sineklik nasıl yapılır öğrendik bunu kendi evimize takmayacaksak ve müşterimize takacak sak sürgülü sinekliğin fiyatlarını belirleyen en önemli faktör sizin alım yaptığınız fiyatlardır.  Alım yaptığınız profiller ve parçalar üzerinden aynı ölçüde sineklik fiyatları kıyaslamasını bizim sayfamızdan yapabilirsiniz.

SENGIL / MEHMET IŞIK

 

İlgili Sineklik Bağlantıları

Sineklik Siparişi Vermek İçin  Bağlantıya tıklayın

Sineklik

Satın Aldığınız Pileli Sineklik Nasıl Kurulur 

5 Adımda Pileli Sineklik Kurulumu (Resimli)

Hangi Sineklik Daha Kullanışlı

Hangi Sineklik Daha Kullanışlı ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>