Asma Tavan Nedir?

Evlerin ve diğer iç mekanların üst kısmında bir tavan bulunur. Bu tavan apartman inşasında yapılmış olan temel birimlerden biridir. Sonrasında doğan çeşitli ihtiyaçlardan dolayı, bu ana tavanın alt kısmına değişik malzemeler kullanılarak bir başka tavan yapılabilir. Bu diğer ek tavana ise asma tavan denilmektedir. Asma tavan yapılması için birçok sebep bulunmaktadır. Kullanışlı ve avantajlı bir tasarım çeşidi olduğundan son dönemlerde de daha sık tercih edilmeye başlanmıştır. Asma tavan kullanıldığı alanın seviyesini ve kalitesini yükselten, oldukça sade ve incelikli bir çalışmadır.

Asma Tavan Niçin Yapılır?

Bir ortama asma tavan yapılmasının birden fazla sebebi olabilir. En sık olarak, dekoratif ihtiyaçlardan dolayı asma tavan kullanılmaktadır. Şık ve güzel görüntüsü ile asma tavan, kullanıldığı alanın daha kurumsal ve iyi görünmesini sağlamaktadır. Bu gittikçe daha çok kişi tarafından fark edilen bir gerçektir. Bu sebeple de asma tavan dekoratif amaçla yapılabilmektedir. Asma tavan çeşitli ışık sistemlerini de kullanarak iç mekanın istenen havayı oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Yani asma tavan tasarımı ciddi veya fazla sade olarak kategorilendirilemez. Her alanın ihtiyacına göre hareketli, renkli veya sade asma tavan tasarımları bulunabilir.

Asma tavan bu sebeplere ek olarak yine bir dekorasyon ihtiyacını gidermek için yapılabilir. Bu da tavanda bulunan kablo ve boruları gizlemek ihtiyacıdır. BU borular apartman tesisatı için gerekli olan ve kaldırılamayan materyallerdir. Ancak görüntü bozukluğu oluşturmaktadırlar. Bu sebeple asma tavan bu çirkin görüntüleri ortadan kaldırarak daha ferah ve daha düzgün bir görüntü oluşmasına yardımcı olmaktadır. Asma tavan son olarak ısı yalıtımı için de yapılmaktadır. İçerisinde yapılan strafor, izocam ve taş yünü destek malzemeleri ile ortamın havasının çok daha çabuk ısınmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle insanların uzun saatler geçirdiği, büyük ve ısıtması zor alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Asma Tavan Nasıl Hazırlanır?

Asma tavanın hazırlanma sürecinde değişik malzemeler kullanılabilir. Bunlar sunta, taş yünü, metal tavan gibi çeşitlerdir. Her malzeme ile yapılan asma tavanın kurulum süreci daha farklı şekilde gelişmektedir. Ancak temel olarak bakıldığında, öncelikle asma tavan yapılacak bölgede hortum terazi kullanılarak ölçüm yapılmaktadır. Ölçüm yapılırken köşe kısımlara L denilen bir malzeme vida yardımı ile tutturulur. Bu daha doğru ölçüm sonucu almak için gereklidir. Sonrasında ana malzemeler olan, taşıyıcı malzemeler belirli aralıklar ile atılır. Bu aralıkların belirlenmesi malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir. Ancak ortalama olarak 1 metre ile 1.20 metre aralıklar bırakılmaktadır.

Sonrasında kalan diğer malzemeler klipsler kullanılarak taşıyıcı ana malzemeye tutturulmaktadır. Bazı asma tavan çeşitlerinde birbirine geçme sistei de bulunabilir. Özelikle taşyüzü tavanda bu geçme sistemi kullanılmaktadır. Son olarak derz ve alçı işlemleri yapılır. Temiz bir şekilde teslim için boya yapılarak, son derece temiz teslim edilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>