Topraksız Tarım
Gelişen ekonomiler ve tarihi geçmişler Ülkelerin yıllar boyu bir birleri arasında süre gelen rekabetler,sanayi gelişimleri,teknoloji gelişimleri ve insanlık tarihinin en önemli var olma sebebi gıda,tarım tabiri caiz ise doğadaki tüm varlıklar sadece gıda yeme içme ve hayatını sürdürülebilir halde devam ettirmek için yaşarlar özellikle de en önemli geçim kaynağını sağlayan faktör olarak tarım teknolojilerinde para kazanmaktan bahsetmezler.Topraksız tarım ve beraberindeki yüksek mahsul üretim kapasitesi.
Günümüzde pek çok ev ve iş yerlerinde çalışan personelden iş verenine kadar bütün çalışanlar akşam olduğu zaman gerek manavlar,gerek pazarlar ve marketler aracılığı ile ihtiyaçlarını neredeyse gidermek için çalışmaktadır.Gelişen teknolojiler doğrultusunda özellikle son yıllarda topraksız tarım üretimi gün geçtikçe artmakta ve yeni kurulum yapmak isteyen insanlar konu ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak üzere araştırma yapmaktadır.Kimyasal katkılar sayesinde verimsizleşen toprakları toprak olmadan tarım üretiminin büyük kazançları ekonomik olarak çok karlı bir konuyu ele alacağız.Topraksız tarım ve daha fazlası..
Topraksız tarım nedir ve nasıl yapılır
Topraksız tarım, toprak olmadan bazı kayalar ile volkanik kaya gibi, perlit veya taş yünü olan doğa maddeleri olarak, değişik minerallerin ve suyun enjekte edilerek yapılan bir tarım sistemidir.Bütün canlıların gelişimleri ve büyümeleri için gerekli minerallere ihtiyacı vardır.Bu mineraller her canlının yapısına,büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişim göstermektedir.Gelişimlere etki eden bazı çevre unsurları ve bulundukları ortama göre gelişim faktörleri de etki etmektedir.Bu önemli unsurlar bitkiler içinde geçerli olmaktadır.Bu sebepten insanlar bulundukları ortam ve yılın her ayı ürün yetiştirmek için seracılık sistemini geliştirmektedir.
Örtüsüz yetiştirilen toprak ürünlerinde bir diğer adı ile sera olmadan yetiştirilen ürünlerde sadece toprak,su ve gerekli olan kimyasal ilaçlama,gübre ve benzeri ürünler ile gerçekleştirilmektedir.Ama asla yetiştirilen ürün,bitki gibi gıda maddelerinde çevresel faktörleri kontrol edemeyiz.Aynı zamanda toprağın yorgunluk ve dinlenme zaman dilimlerinde istediğimiz mahsulü elde edemeyiz.iklimlere göre üretimlerden meydana gelen sorunlardan arınmak için üstü örtü tarım kullanımı ortaya çıkmıştır.Fakat üstü örtü tarımda mevsimlerin normalden farklı olması durumunda yetiştirilen bitkilerin topraktan elde etmesi gereken mineral ve diğer besleyici maddeleri zamanında elde elde edemediği taktirde mahsulün gelişimi zaman almaktadır.Bu konuda bir örnek vermek gerekir ise satın almış olduğumuz bir domatesin dış yüzeyi olması gerektiği kırımızı rengini almış ama içi hala olmaması bir örnektir.,
Japon bilim adamı Shigeo Nozawanın yaptığı domates ağacı deneyi vardır.Bu deneyde elde edilen sonuç olarak her canlının doğada bir frenleme sistemi vardır. Bu sistem canlıların belirli bir sayıya ulaştığı zaman onların büyüme ve çoğalmasını durdurur. Buda yaşadığımız dünyayı yaşanabilir hale getirir. Eğer böyle bir sistem olmazsa 3-4 gün gibi bir zamanda bakteriler bütün dünyayı kaplar ve yok eder. Sistemde domates tohumuna istediği şartları istediği şekilde vermek kısacası bu frenleme sistemini ortadan kaldırmaktır. Bu çalışma toprağın yapısından dolayı mümkün olmadığı için, frenleme sistemi toprakta da var olduğu için, suda yapmıştır. Sonuç olarak dev bir domates ağacı elde etmiştir.
Topraksız tarım Suda yapılan tarımın getirdiği yenilikler açısından bitkinin kontrol altında büyümesi ve frenleme sistemini ortadan kaldırmaktır.Bu üretimi topraklı seralarda yapamadığımız gibi kontrolsüz büyümeler gerçekleşmektedir.Bunun gereksinimlerine neden olan toprak bitkinin veya yetiştirilecek olan ürünün bir doğal sebebidir.Yetiştirilecek ürünün elinden toprağı aldığımız taktirde ve direkt olarak suya aktardığımız zaman bu olasılığı ortadan kaldırmış oluruz.Yetiştirilecek olan ürünü her koşulda üretmemizi sağlar.Bunu yapmamızın da bazı sorumlulukları da bulunmaktadır.Toprakta yetiştirilen ürünler kadar kaliteli olmamasıdır.
Topraksız Tarımda Sera
Toprak ile yapılan sera üretimlerinde üretilen bitkinin yetişme zamanında almış olduğu fazla besin büyüme ve mevsim satışları toplama döneminde gerekli ihtiyaçları karşılayamamaktadır.Topraksız tarım seralarında bu işlem daha kaliteli bir hal almakta ve çok daha fazla verim elde etmektedir.Topraksız yetiştirilen ürünler mahsulünün yapıldığı bölümde daha az bir alan ile daha fazla ürün elde edilmektedir.
Topraksız tarımın mantığı oldukça kolaydır. Ürünün Gereksinim duyduğu mineralleri su yoluyla bitkiye vermektir.Önemli olan tek konu bitkiyi ayakta tutacak ve köklerinin suya değmesini sağlayacak materyal içerisinde yapmaktır. Bu materyal her şey olabilir. Perlit, kaya yünü hatta mutfak süngeri bile. Bu işlem büyük ticari işletmeler olarak çok büyük para kazandırırken kuruluş maliyeti de ona göre büyük paralar gerektirir. Fakat herkesin evde de yapabileceği bir sistemdir.
Sera klipsi üretimi yapan fabrikamız topraksız tarım ile tecrübeleri ve yetiştirilen mahsullerin gerekli zaman dilimlerinde en hızlı ve alına bilecek en iyi kalite sonucu elde ettikleri bize gelen örnekler arasındadır.